Rss Feed

~Jangan Klik Sebelah kanan~

  1. Lebarkan ilmu qamoo..

    Tuesday, July 19, 2011

    Kawan : Wei, nusyuz tu apa aa?

    Pada mulanya aku tak pasti betul ke tak apa yang aku dengar.

    AQU : Apa soalan kau? Tolong ulang lagi sekali.

    Kawan : Nusyuz, nusyuz. Apa maksud dia?

    Aku fikir, 'Biar betul dia tanya aku soalan taraf tadika macam ni. Takkan itu pun dia tak tahu?'.

    AQU : Kasut barulah. (nada riak dan muka serius)

    Kawan : Haaaaaaaaaaaaaaaa? (tidak percaya apa yang didengarinya)

    AQu : (buat muka 'itu pun tak tahu ke/son, you on crack')

    Kepada semua yang membaca, ingat ini; nusyuz dan nu shooz adalah dua perkara yang berbeza. Jangan memalukan diri kamu.

    Biarlah aku malu sendirian.


    Read more...
    |


  2. Kejadian 1.
    Sudah beberapa kali, aku ke tandas untuk melakukan number one (buang air kecil), aku buka baju instead of seluar. Bila tersedar, aku akan malu sendiri lalu terketawa kecil dan pakai semula baju dan terlupa untuk melakukan number one.

    Kejadian 2.
    Aku ke stesyen komuter Subang Jaya pada satu hari untuk ke Bangsar. Hari itu, hari-malas-bawa-kereta aku.

    Aku pergi ke mesin tiket, tekan butang destinasi dan masukkan jumlah wang yang cukup. Tiket keluar, aku ambil. Aku ucap 'Terima kasih' dan senyum lalu melangkah pergi ke tempat duduk untuk tunggu keretapi.
    .....
    Aku baru ucap terima kasih pada mesin ke tadi? Damn son..

    Kejadian 3.
    Sewaktu aku dan keluarga mula-mula pindah ke Ipoh, semua perkara tentang Ipoh aku benci. Semua benda ada saja yang tak kena. Kalau semua benda tak ada yang tak kena pun, aku akan jadikan benda itu tak kena juga.

    Waktu itu aku 15 tahun dan pada umur itu, aku tak pernah berfikir lebih dari 10 saat. Jadi bila aku nampak ada Klinik Pakar Naga di belakang rumah aku, aku terus kata "Bodoh betul! Mana ada orang bela naga!"

    Selepas beberapa bulan, baru aku tersedar yang itu bukan klinik untuk naga, tapi nama doktor itu Naga. Aku rasa nama penuh dia Nagaswari. (I'm sorry Dr. Naga)

    http://1.bp.blogspot.com/_2A3dAwyu0qo/SRlGQ4oSDOI/AAAAAAAAALA/oxGMDI_oFhI/s320/klinik+pakar+naga.jpgBeberapa tahun yang lalu baru dia tambah 'Sakit Puan, Perbidanan dan Pembedahan'(dalam 4 bahasa) pada papan tanda klinik. Mungkin kerana ramai yang keliru seperti aku.

    Mungkin juga kerana ada naga yang betul-betul datang untuk dirawat.. Hmmm....

    Kejadian 4.
    Kejadian ini berlaku banyak tahun yang lalu. Pengalaman ini aku lalui dengan Anak Mat Nor Nombor 2.

    Kami sedang menonton televisyen, aku tak ingat cerita apa. Kemudian ada iklan filem Hong Kong yang akan ditayangkan di televisyen tidak lama lagi. Tajuk filem itu ialah Big Spender. Aku dan Anak Mat Nor Nombor 2 ketawa bersungguh-sungguh kerana pada fikiran kami, filem itu mengisahkan tentang seluar dalam (spender) yang besar (big).

    Beberapa jam selepas itu baru terlintas di fikiran kami yang filem itu bukan filem tentang seluar dalam yang besar, tetapi tentang orang yang suka berbelanja (spend) besar.

    Siapa yang bertanggungjawab pandai-pandai memulakan penggunaan perkataan spender sebagai kata ganti seluar dalam? Kau kejam.. Kerana kaulah aku membuat kesilapan bodoh ini.

    Banyak lagi kejadian-kejadian bimbo seperti ini yang aku alami, lain kalilah aku cerita.

    Agaknya, kalau aku amalkan memakan Kismis Minda Ustaz Ismail Kamus bolehkah aku mengurangkan kejadian-kejadian seperti ini?

    Kamu rasa?


    Read more...
    |


  3. Nota tambahan : Aku dah berjaya meninggalkan tabiat ini semula. Entri ditulis pada awal tahun ini.

    Aku rasa ada di antara kamu yang tak tahu bahawa aku tak merokok. Iya. Aku dah berhenti merokok sejak setahun lalu.. Atas sebab-sebab kesihatan. Cara aku berhenti memang amat drastik. Tidak perlu amalan petua, tidak perlu nicotine patches, tidak perlu motivasi. Aku bangun pagi pada satu hari itu dan terus tidak merokok. Tidak beli rokok. Tidak minta rokok pada sesiapa.

    Aku agak bangga dengan pencapaian aku itu. Sebab ianya tidak mudah.

    Tapi Jumaat lepas aku tewas. Waktu itu, aku makan malam di Chili's KLCC bersama kawan-kawan aku ; Julie The Boring Banker, Nizz McNugget, dan Adrea Pemilik Lab Coat.

    Selesai makan, Julie The Boring Banker mengeluarkan sebatang rokok Marlboro Lights. Dia nyalakan rokok. Mata aku rakus melihat rokok dia. Aku terus berkata, "Julie The Boring Banker, mintak sebatang rokok please." Dia suakan aku kotak rokok dia. Aku ambil, aku keluarkan sebatang rokok, aku nyalakan, aku mula hisap dan aku jumpa syurga dunia di KLCC.

    Selepas aku berjaya menghisap 5 batang rokok Julie The Boring Banker, dia bertanya "Weh, bukan kamu dah quit hisap rokok ke? Aku baru teringat!" Aku jawab, "Lepas ni aku quit la balik."

    Sangkaan aku meleset.

    Pagi tadi, aku ke 7-Eleven. Beli biskut dan satu tin Coke. Bila di kaunter aku kata pada kakak 7-Eleven itu, "Kak, Marlboro Lights satu." Aku mintak kakak tu rokok dengan penuh perasaan malu dan takut, siap pandang kiri dan kanan. Maklumlah, dah lama tak beli rokok.

    Kekok.

    Sampai di rumah, aku on kan komputer, bersedia untuk buat kerja. Aku makan biskut. Aku togok Coke hingga hampir habis. Aku jeling kotak rokok yang tersergam indah di atas meja tulis. Aku capai. Dan aku mula hisap rokok. Aku rasa best. Abu rokok aku flick ke dalam tin Coke tadi, ashtray hilang.

    Aku masih lagi tekun buat kerja setelah 2 batang rokok kemudian. Kerja. Kerja. Kerja. Kerja.

    Sedang aku asyik buat kerja, aku capai tin Coke tadi dan togok.

    Ya.

    Dengan abu-abu rokok dan 2 putung rokok aku togok sekali. Hak tuih!

    Namun, 8 kali hak tuih pun tidak dapat menghilangkan rasa kelat di lidah aku ni.

    Apakah ini satu petanda?


    Read more...
    |


  4. Amaran : Jangan cuba untuk menambahkan tahap saspen dengan mendengar lagu Stress sambil membaca. Dan sila baca dalam keadaan bilik yang terang-benderang (sebab membaca dalam keadaan gelap akan merosakkan mata).

    Ramai diantara kawan-kawan aku yang memang dah sedia ada pengalaman dikacau hantu. Lebih-lebih lagi mereka yang pernah belajar di sekolah asrama.

    Tetapi aku mula bertemu dengan makhluk halus pada usia yang muda... Pengalaman pertama aku dikacau hantu berlaku ketika aku berumur 8 tahun. Tahun 1991. Tahun itu, tahun pertama aku dan Anak Mat Nor Nombor 2 tidur berasingan dari bilik Mat Nor dan Bini Mat Nor.

    Ia berlaku pada satu malam. Aku tak berapa ingat, apa terjadi pada awal malam itu, tapi aku rasa yang aku masuk tidur tanpa mencuci kaki.

    Aku memang selalu terlupa untuk cuci kaki. Gosok gigi pun aku selalu buat-buat lupa.

    Malam itu, setelah mengucapkan (menjerit sekuat hati) 'Selamat malam' kepada seisi rumah, aku masuk ke bilik tidur.

    Aku kunci jam loceng, sebab perlu ke sekolah keesokkan pagi.

    Lepas tu aku selimutkan semua bantal-bantal.

    Ah, baru boleh tidur dengan aman..

    Tidur dengan aman. Tidur dengan aman. Tidur dengan aman.

    Tiba-tiba aku dikejutkan dengan bunyi benda terjatuh dalam jam 5.30 pagi.

    'Pak!' bunyi benda jatuh tu.

    Aku tak berani buka mata luas-luas, jadi aku buka mata kecil-kecil.

    Aku nampak makhluk berwarna putih seolah-olah sedang bertenggek berhampiran dengan meja tulis aku. Aku takut. Rasa mahu menjerit, tetapi macam ada gumpalan stokin dalam tekak.

    Bila aku nak jerit, suara berdegil tak mahu keluar. Damn you suara!

    Meja tulis aku terletak di sebelah tingkap, menghadap ke katil. Jadi, makhluk serba putih itu berada betul-betul di hadapan aku, dan ia kelihatan seolah-olah sedang tertunduk sedikit.

    Sampai bila-bila aku tak akan lupakan visual itu.

    Sampai bila-bila.

    Aku pejam mata kuat-kuat dan menyanyikan lagu 'My Favourite Things' dalam hati.

    'Girls in white dresses with blue satin sashes...' belum sempat habis menyanyikan lagu itu aku sudah terlelap semula..

    Zzzzzz...

    Aku terjaga semula pada jam 6.30 pagi. Jam loceng kejutkan aku. Aku lihat meja, makhluk putih sudah tiada... Aku lari capai tuala dan terus ke bilik mandi dan bersiap-siap untuk ke sekolah.

    Di dalam kereta, sewaktu dalam perjalanan ke sekolah, aku memberitahu Bini Mat Nor tentang kejadian mistik yang aku alami. Raut wajah Bini Mat Nor berubah dari ceria ke risau bila mendengar cerita tentang makhluk serba putih yang duduk di sebelah tingkap bilik aku. Aku lihat reaksi Bini Mat Nor seolah-olah dia merahsiakan sesuatu dari aku. Seolah-olah dia tahu mengenai makhluk serba putih itu. Seolah-olah dia juga pernah ternampak makhluk putih itu. Seolah-olah dia tahu yang bilik tidur aku sebenarnya 'berpenghuni'.

    Bini Mat Nor kata, 'Imaginasi kamu je tu Jebon.. Jangan fikirkan sangat okay.' sambil kucup dahi aku dan aku turun dari kereta dan melangkah longlai masuk ke pagar sekolah. (Bila perlu ke sekolah, memang langkah aku longlai. Aku tak suka pergi sekolah)

    Sepanjang hari aku asyik terfikir tentang makhluk serba putih itu dan mengapa Bini Mat Nor tak mahu berterus-terang sahaja pada aku tentang bilik tidur aku yang sememangnya haunted.

    Sejak dari hari itu, aku tak tidur di bilik sendiri lagi. Aku heret Anak Mat Nor Nombor 2 untuk bersama-sama tidur di bilik Mat Nor dan Bini Mat Nor.

    Aku trauma.

    Selama seminggu aku tak dapat tidur dengan tenang. Kadang-kadang aku buat-buat mengigau. Aku akan buat-buat meracau 'Tidak! Tidak! Jangan! Jangan!' Saja nak buat Mat Nor dan Bini Mat Nor gelabah.

    Masuk minggu kedua, barulah Bini Mat Nor berterus-terang.

    Walaupun aku tak suka dengar kebenaran yang terpacul dari mulut Bini Mat Nor ketika itu, aku menerimanya dengan hati yang tabah.

    Makhluk serba putih yang duduk di meja tulis aku adalah Bini Mat Nor yang bertelekung (baru selesai sembahyang subuh) dan sedang periksa buku latihan aku kut-kut ada homework yang aku tak buat.

    Tak boleh ke periksa buku latihan waktu petang?



    Read more...
    |


  5. create by jazlan

    In this tutorial I will show you how to make a FAKE Facebook virus using simple commands on notepad. .This will make the victim think they have got a virus when they click on an icon such as Internet Explorer .

    1) Open notepad

    2) Type this in :

    Quote

    @echo off

    msg * WARNING VIRUS DETECTED!!!!! AFTER 5 MINUTES YOUR FACEBOOK ACCOUNT WILL BE DELETED !!!!T...


    Read more...
    |


  6. create by aku anak mat nor

    Pernah tak kamu dengar sesetengah orang memberi gelaran kepada anak orang-orang kenamaan atau anak orang-orang berada sebagai anak 'somebody'?

    Contoh perbualan :

    Romlah : Nok, betul ke si Lim Tat dapat bini kaya?

    Nok : Hak ah! Ekceli, bini dia tu tak kaya sangat tapi dengar cerita, dia anak 'somebody' la jugak!

    Aku tak ada masalah dengan Lim Tat. ...


    Read more...
    |


  7. ni adalah untuk para wanita yang selalu menggunakan alasan "Datang bulan" bila ditanya mengapa tidak sembahyang.

    Apa kata kalian berhenti saja menggunakan alasan itu?

    Berterus-terang.

    Beritahu perkara sebenar.

    Sebenarnya kalian takut untuk sembahyang, bukan? Kalian takut untuk berwudhuk, bukan? Kerana berwudhuk boleh mengakibatkan muka tegang macam Anita Sarawak, bukan?

    Aku dah agak dah.

    Read more...
    |


  8. hai...
    xbez gune ayat ni
    hello...
    tak bez gak macam cakap lam tepon..
    Assalamualaikum..
    haaa.. ni baru bez..^_^

    malam ni aqu teramat bosan , skang aqu duk hostel balik.. da elok duk uma sewa kene hambat laq.. adoyya,.. aqu taknak la cter yang pasal tu..
    oppss.. aqu sampai terlupa tajuk asal aqu tu.. heh5

    ~perangai manusia~

    1>>segelintir manusia tak pernah bersyukur apa yang dye ade
    CONTOH AYAT: ali : weyh, ko ade ark spuluh inggit nak pinjam??
    abu: hmm.. nasib baik aqu leh gaji.. nah la ko dua puluh ringgit
    ali: banyak duit ko.. bagi la 50 hinggit,, jangan kedekot taw..
    abu: ko ni tak bersyukur lasong weyh.. babi toi!

    ~ kan da kene babi tu

    2>>segelintir manusia mesti ade sifat berkira bila bersedekah
    : ali : weyh, ko ade ark singgit nak sedekah kat mak cik ni..
    abu: xdew ar doe, ada duit besar ni 50 inggit, mak cik tu bukan pandai
    cucur balik wet ni
    ali: cam sial ar ko, nak bersedekah pom berkira..! lembu ar ko

    ~ kan da kene lembu tu


    3>> segelintir manusia masih tak kenal mana aurat da urat
    CONTOH AYAT: abu: nape la ko pakai macam tu.. tergoda aqu tengok
    ain: ikot suka ati aqu arh, yang ko gi tengok asal..
    abu: macam ayam aqu tengok..

    p\s: ayam=pelacur

    `kan da kene ayam tu..





    p\s: hahahaha! bodoh kan ayat aqu nga bosan.. tapi sedap gak fries anh chip ni
    Read more...
    |


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...