Rss Feed

~Jangan Klik Sebelah kanan~

  1. MAJLIS MAULIDUR RASUL 2012

    Wednesday, February 22, 2012








    Read more...
    |


  2. KEINDAHAN MATEMATIK

    Monday, August 8, 2011


    1 x 8 + 1 = 9

    12 x 8 + 2 = 98
    ......
    123 x 8 + 3 = 987

    1234 x 8 + 4 = 9876

    12345 x 8 + 5 = 98765
    ...

    123456 x 8 + 6 = 987654

    1234567 x 8 + 7 = 9876543

    12345678 x 8 + 8 = 98765432

    123456789 x 8 + 9 = 987654321

    1 x 9 + 2 = 11

    12 x 9 + 3 = 111

    123 x 9 + 4 = 1111

    1234 x 9 + 5 = 11111

    12345 x 9 + 6 = 111111

    123456 x 9 + 7 = 1111111

    1234567 x 9 + 8 = 11111111

    12345678 x 9 + 9 = 111111111

    123456789 x 9 +10= 1111111111

    9 x 9 + 7 = 88

    98 x 9 + 6 = 888

    987 x 9 + 5 = 8888

    9876 x 9 + 4 = 88888

    98765 x 9 + 3 = 888888

    987654 x 9 + 2 = 8888888

    9876543 x 9 + 1 = 88888888

    98765432 x 9 + 0 = 888888888

    Hebatkan?

    Dan cuba lihat simetri ini:

    1 x 1 = 1

    11 x 11 = 121

    111 x 111 = 12321

    1111 x 1111 = 1234321

    11111 x 11111 = 123454321

    111111 x 111111 = 12345654321

    1111111 x 1111111 = 1234567654321

    11111111 x 11111111 = 123456787654321

    111111111 x 111111111 = 12345678987654321

    Sekarang tengok ini

    101%Dari sudut pandangan matematik :

    Apakah ia sama dengan 100%?

    Adakah ia bermaksud LEBIH dari 100%?

    Kita selalu mendengar orang berkata dia beri lebih dari 100%?

    Kita selalu dalam situasi di mana seseorang mahukan kita BERIKAN SEPENUHNYA 100%

    Bagaimana nak MENCAPAI 101%?

    Apakah nilai 100% dalam hidup?

    Mungkin sedikit formula matematik di bawah boleh membantu mendapatkan jawapannya.

    Jika:

    ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTU VWXYZ

    Digambarkan sebagai:

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

    Jika:

    KERJA KERAS

    11 + 5 + 18 + 10 + 1 + 11 + 5 + 18 + 19 + 1= 99%

    H-A-R-D-W-O-R- K

    8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

    Dan:

    Knowledge

    11 +14 +15 +23 + 12 5 +4 +7 + 5 = 96%

    Serta

    SIKAP

    19 + 9 + 11 + 1 + 16 + 4 + 9 + 18 + 9= 96%

    Dalam Bahasa Inggeris;

    A-T-T-I-T-U-D-E

    1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

    Sikap diri atau attitude adalah yang utama untuk mencapai 100%. Jika kita bekerja keras sekalipun tetapi jika tiada attitude masih belum dapat 100% lagi.

    Tapi

    LOVE OF GOD

    12 +15 +22 +5 +15 + 6 +7 +15 +4 = 101%

    atau

    SAYANG ALLAH

    19 + 1 + 25 + 1 + 14 + 7 + 1 + 12 + 12 + 1 + 8 = 101% :

    Read more...
    |


  3. Lebarkan ilmu qamoo..

    Tuesday, July 19, 2011

    Kawan : Wei, nusyuz tu apa aa?

    Pada mulanya aku tak pasti betul ke tak apa yang aku dengar.

    AQU : Apa soalan kau? Tolong ulang lagi sekali.

    Kawan : Nusyuz, nusyuz. Apa maksud dia?

    Aku fikir, 'Biar betul dia tanya aku soalan taraf tadika macam ni. Takkan itu pun dia tak tahu?'.

    AQU : Kasut barulah. (nada riak dan muka serius)

    Kawan : Haaaaaaaaaaaaaaaa? (tidak percaya apa yang didengarinya)

    AQu : (buat muka 'itu pun tak tahu ke/son, you on crack')

    Kepada semua yang membaca, ingat ini; nusyuz dan nu shooz adalah dua perkara yang berbeza. Jangan memalukan diri kamu.

    Biarlah aku malu sendirian.


    Read more...
    |


  4. Kejadian 1.
    Sudah beberapa kali, aku ke tandas untuk melakukan number one (buang air kecil), aku buka baju instead of seluar. Bila tersedar, aku akan malu sendiri lalu terketawa kecil dan pakai semula baju dan terlupa untuk melakukan number one.

    Kejadian 2.
    Aku ke stesyen komuter Subang Jaya pada satu hari untuk ke Bangsar. Hari itu, hari-malas-bawa-kereta aku.

    Aku pergi ke mesin tiket, tekan butang destinasi dan masukkan jumlah wang yang cukup. Tiket keluar, aku ambil. Aku ucap 'Terima kasih' dan senyum lalu melangkah pergi ke tempat duduk untuk tunggu keretapi.
    .....
    Aku baru ucap terima kasih pada mesin ke tadi? Damn son..

    Kejadian 3.
    Sewaktu aku dan keluarga mula-mula pindah ke Ipoh, semua perkara tentang Ipoh aku benci. Semua benda ada saja yang tak kena. Kalau semua benda tak ada yang tak kena pun, aku akan jadikan benda itu tak kena juga.

    Waktu itu aku 15 tahun dan pada umur itu, aku tak pernah berfikir lebih dari 10 saat. Jadi bila aku nampak ada Klinik Pakar Naga di belakang rumah aku, aku terus kata "Bodoh betul! Mana ada orang bela naga!"

    Selepas beberapa bulan, baru aku tersedar yang itu bukan klinik untuk naga, tapi nama doktor itu Naga. Aku rasa nama penuh dia Nagaswari. (I'm sorry Dr. Naga)

    http://1.bp.blogspot.com/_2A3dAwyu0qo/SRlGQ4oSDOI/AAAAAAAAALA/oxGMDI_oFhI/s320/klinik+pakar+naga.jpgBeberapa tahun yang lalu baru dia tambah 'Sakit Puan, Perbidanan dan Pembedahan'(dalam 4 bahasa) pada papan tanda klinik. Mungkin kerana ramai yang keliru seperti aku.

    Mungkin juga kerana ada naga yang betul-betul datang untuk dirawat.. Hmmm....

    Kejadian 4.
    Kejadian ini berlaku banyak tahun yang lalu. Pengalaman ini aku lalui dengan Anak Mat Nor Nombor 2.

    Kami sedang menonton televisyen, aku tak ingat cerita apa. Kemudian ada iklan filem Hong Kong yang akan ditayangkan di televisyen tidak lama lagi. Tajuk filem itu ialah Big Spender. Aku dan Anak Mat Nor Nombor 2 ketawa bersungguh-sungguh kerana pada fikiran kami, filem itu mengisahkan tentang seluar dalam (spender) yang besar (big).

    Beberapa jam selepas itu baru terlintas di fikiran kami yang filem itu bukan filem tentang seluar dalam yang besar, tetapi tentang orang yang suka berbelanja (spend) besar.

    Siapa yang bertanggungjawab pandai-pandai memulakan penggunaan perkataan spender sebagai kata ganti seluar dalam? Kau kejam.. Kerana kaulah aku membuat kesilapan bodoh ini.

    Banyak lagi kejadian-kejadian bimbo seperti ini yang aku alami, lain kalilah aku cerita.

    Agaknya, kalau aku amalkan memakan Kismis Minda Ustaz Ismail Kamus bolehkah aku mengurangkan kejadian-kejadian seperti ini?

    Kamu rasa?


    Read more...
    |


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...