Rss Feed

~Jangan Klik Sebelah kanan~

  1. KEINDAHAN MATEMATIK

    Monday, August 8, 2011


    1 x 8 + 1 = 9

    12 x 8 + 2 = 98
    ......
    123 x 8 + 3 = 987

    1234 x 8 + 4 = 9876

    12345 x 8 + 5 = 98765
    ...

    123456 x 8 + 6 = 987654

    1234567 x 8 + 7 = 9876543

    12345678 x 8 + 8 = 98765432

    123456789 x 8 + 9 = 987654321

    1 x 9 + 2 = 11

    12 x 9 + 3 = 111

    123 x 9 + 4 = 1111

    1234 x 9 + 5 = 11111

    12345 x 9 + 6 = 111111

    123456 x 9 + 7 = 1111111

    1234567 x 9 + 8 = 11111111

    12345678 x 9 + 9 = 111111111

    123456789 x 9 +10= 1111111111

    9 x 9 + 7 = 88

    98 x 9 + 6 = 888

    987 x 9 + 5 = 8888

    9876 x 9 + 4 = 88888

    98765 x 9 + 3 = 888888

    987654 x 9 + 2 = 8888888

    9876543 x 9 + 1 = 88888888

    98765432 x 9 + 0 = 888888888

    Hebatkan?

    Dan cuba lihat simetri ini:

    1 x 1 = 1

    11 x 11 = 121

    111 x 111 = 12321

    1111 x 1111 = 1234321

    11111 x 11111 = 123454321

    111111 x 111111 = 12345654321

    1111111 x 1111111 = 1234567654321

    11111111 x 11111111 = 123456787654321

    111111111 x 111111111 = 12345678987654321

    Sekarang tengok ini

    101%Dari sudut pandangan matematik :

    Apakah ia sama dengan 100%?

    Adakah ia bermaksud LEBIH dari 100%?

    Kita selalu mendengar orang berkata dia beri lebih dari 100%?

    Kita selalu dalam situasi di mana seseorang mahukan kita BERIKAN SEPENUHNYA 100%

    Bagaimana nak MENCAPAI 101%?

    Apakah nilai 100% dalam hidup?

    Mungkin sedikit formula matematik di bawah boleh membantu mendapatkan jawapannya.

    Jika:

    ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTU VWXYZ

    Digambarkan sebagai:

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

    Jika:

    KERJA KERAS

    11 + 5 + 18 + 10 + 1 + 11 + 5 + 18 + 19 + 1= 99%

    H-A-R-D-W-O-R- K

    8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

    Dan:

    Knowledge

    11 +14 +15 +23 + 12 5 +4 +7 + 5 = 96%

    Serta

    SIKAP

    19 + 9 + 11 + 1 + 16 + 4 + 9 + 18 + 9= 96%

    Dalam Bahasa Inggeris;

    A-T-T-I-T-U-D-E

    1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

    Sikap diri atau attitude adalah yang utama untuk mencapai 100%. Jika kita bekerja keras sekalipun tetapi jika tiada attitude masih belum dapat 100% lagi.

    Tapi

    LOVE OF GOD

    12 +15 +22 +5 +15 + 6 +7 +15 +4 = 101%

    atau

    SAYANG ALLAH

    19 + 1 + 25 + 1 + 14 + 7 + 1 + 12 + 12 + 1 + 8 = 101% :

    Read more...
    |


  2. Lebarkan ilmu qamoo..

    Tuesday, July 19, 2011

    Kawan : Wei, nusyuz tu apa aa?

    Pada mulanya aku tak pasti betul ke tak apa yang aku dengar.

    AQU : Apa soalan kau? Tolong ulang lagi sekali.

    Kawan : Nusyuz, nusyuz. Apa maksud dia?

    Aku fikir, 'Biar betul dia tanya aku soalan taraf tadika macam ni. Takkan itu pun dia tak tahu?'.

    AQU : Kasut barulah. (nada riak dan muka serius)

    Kawan : Haaaaaaaaaaaaaaaa? (tidak percaya apa yang didengarinya)

    AQu : (buat muka 'itu pun tak tahu ke/son, you on crack')

    Kepada semua yang membaca, ingat ini; nusyuz dan nu shooz adalah dua perkara yang berbeza. Jangan memalukan diri kamu.

    Biarlah aku malu sendirian.


    Read more...
    |


  3. Kejadian 1.
    Sudah beberapa kali, aku ke tandas untuk melakukan number one (buang air kecil), aku buka baju instead of seluar. Bila tersedar, aku akan malu sendiri lalu terketawa kecil dan pakai semula baju dan terlupa untuk melakukan number one.

    Kejadian 2.
    Aku ke stesyen komuter Subang Jaya pada satu hari untuk ke Bangsar. Hari itu, hari-malas-bawa-kereta aku.

    Aku pergi ke mesin tiket, tekan butang destinasi dan masukkan jumlah wang yang cukup. Tiket keluar, aku ambil. Aku ucap 'Terima kasih' dan senyum lalu melangkah pergi ke tempat duduk untuk tunggu keretapi.
    .....
    Aku baru ucap terima kasih pada mesin ke tadi? Damn son..

    Kejadian 3.
    Sewaktu aku dan keluarga mula-mula pindah ke Ipoh, semua perkara tentang Ipoh aku benci. Semua benda ada saja yang tak kena. Kalau semua benda tak ada yang tak kena pun, aku akan jadikan benda itu tak kena juga.

    Waktu itu aku 15 tahun dan pada umur itu, aku tak pernah berfikir lebih dari 10 saat. Jadi bila aku nampak ada Klinik Pakar Naga di belakang rumah aku, aku terus kata "Bodoh betul! Mana ada orang bela naga!"

    Selepas beberapa bulan, baru aku tersedar yang itu bukan klinik untuk naga, tapi nama doktor itu Naga. Aku rasa nama penuh dia Nagaswari. (I'm sorry Dr. Naga)

    http://1.bp.blogspot.com/_2A3dAwyu0qo/SRlGQ4oSDOI/AAAAAAAAALA/oxGMDI_oFhI/s320/klinik+pakar+naga.jpgBeberapa tahun yang lalu baru dia tambah 'Sakit Puan, Perbidanan dan Pembedahan'(dalam 4 bahasa) pada papan tanda klinik. Mungkin kerana ramai yang keliru seperti aku.

    Mungkin juga kerana ada naga yang betul-betul datang untuk dirawat.. Hmmm....

    Kejadian 4.
    Kejadian ini berlaku banyak tahun yang lalu. Pengalaman ini aku lalui dengan Anak Mat Nor Nombor 2.

    Kami sedang menonton televisyen, aku tak ingat cerita apa. Kemudian ada iklan filem Hong Kong yang akan ditayangkan di televisyen tidak lama lagi. Tajuk filem itu ialah Big Spender. Aku dan Anak Mat Nor Nombor 2 ketawa bersungguh-sungguh kerana pada fikiran kami, filem itu mengisahkan tentang seluar dalam (spender) yang besar (big).

    Beberapa jam selepas itu baru terlintas di fikiran kami yang filem itu bukan filem tentang seluar dalam yang besar, tetapi tentang orang yang suka berbelanja (spend) besar.

    Siapa yang bertanggungjawab pandai-pandai memulakan penggunaan perkataan spender sebagai kata ganti seluar dalam? Kau kejam.. Kerana kaulah aku membuat kesilapan bodoh ini.

    Banyak lagi kejadian-kejadian bimbo seperti ini yang aku alami, lain kalilah aku cerita.

    Agaknya, kalau aku amalkan memakan Kismis Minda Ustaz Ismail Kamus bolehkah aku mengurangkan kejadian-kejadian seperti ini?

    Kamu rasa?


    Read more...
    |


  4. Nota tambahan : Aku dah berjaya meninggalkan tabiat ini semula. Entri ditulis pada awal tahun ini.

    Aku rasa ada di antara kamu yang tak tahu bahawa aku tak merokok. Iya. Aku dah berhenti merokok sejak setahun lalu.. Atas sebab-sebab kesihatan. Cara aku berhenti memang amat drastik. Tidak perlu amalan petua, tidak perlu nicotine patches, tidak perlu motivasi. Aku bangun pagi pada satu hari itu dan terus tidak merokok. Tidak beli rokok. Tidak minta rokok pada sesiapa.

    Aku agak bangga dengan pencapaian aku itu. Sebab ianya tidak mudah.

    Tapi Jumaat lepas aku tewas. Waktu itu, aku makan malam di Chili's KLCC bersama kawan-kawan aku ; Julie The Boring Banker, Nizz McNugget, dan Adrea Pemilik Lab Coat.

    Selesai makan, Julie The Boring Banker mengeluarkan sebatang rokok Marlboro Lights. Dia nyalakan rokok. Mata aku rakus melihat rokok dia. Aku terus berkata, "Julie The Boring Banker, mintak sebatang rokok please." Dia suakan aku kotak rokok dia. Aku ambil, aku keluarkan sebatang rokok, aku nyalakan, aku mula hisap dan aku jumpa syurga dunia di KLCC.

    Selepas aku berjaya menghisap 5 batang rokok Julie The Boring Banker, dia bertanya "Weh, bukan kamu dah quit hisap rokok ke? Aku baru teringat!" Aku jawab, "Lepas ni aku quit la balik."

    Sangkaan aku meleset.

    Pagi tadi, aku ke 7-Eleven. Beli biskut dan satu tin Coke. Bila di kaunter aku kata pada kakak 7-Eleven itu, "Kak, Marlboro Lights satu." Aku mintak kakak tu rokok dengan penuh perasaan malu dan takut, siap pandang kiri dan kanan. Maklumlah, dah lama tak beli rokok.

    Kekok.

    Sampai di rumah, aku on kan komputer, bersedia untuk buat kerja. Aku makan biskut. Aku togok Coke hingga hampir habis. Aku jeling kotak rokok yang tersergam indah di atas meja tulis. Aku capai. Dan aku mula hisap rokok. Aku rasa best. Abu rokok aku flick ke dalam tin Coke tadi, ashtray hilang.

    Aku masih lagi tekun buat kerja setelah 2 batang rokok kemudian. Kerja. Kerja. Kerja. Kerja.

    Sedang aku asyik buat kerja, aku capai tin Coke tadi dan togok.

    Ya.

    Dengan abu-abu rokok dan 2 putung rokok aku togok sekali. Hak tuih!

    Namun, 8 kali hak tuih pun tidak dapat menghilangkan rasa kelat di lidah aku ni.

    Apakah ini satu petanda?


    Read more...
    |


  5. Amaran : Jangan cuba untuk menambahkan tahap saspen dengan mendengar lagu Stress sambil membaca. Dan sila baca dalam keadaan bilik yang terang-benderang (sebab membaca dalam keadaan gelap akan merosakkan mata).

    Ramai diantara kawan-kawan aku yang memang dah sedia ada pengalaman dikacau hantu. Lebih-lebih lagi mereka yang pernah belajar di sekolah asrama.

    Tetapi aku mula bertemu dengan makhluk halus pada usia yang muda... Pengalaman pertama aku dikacau hantu berlaku ketika aku berumur 8 tahun. Tahun 1991. Tahun itu, tahun pertama aku dan Anak Mat Nor Nombor 2 tidur berasingan dari bilik Mat Nor dan Bini Mat Nor.

    Ia berlaku pada satu malam. Aku tak berapa ingat, apa terjadi pada awal malam itu, tapi aku rasa yang aku masuk tidur tanpa mencuci kaki.

    Aku memang selalu terlupa untuk cuci kaki. Gosok gigi pun aku selalu buat-buat lupa.

    Malam itu, setelah mengucapkan (menjerit sekuat hati) 'Selamat malam' kepada seisi rumah, aku masuk ke bilik tidur.

    Aku kunci jam loceng, sebab perlu ke sekolah keesokkan pagi.

    Lepas tu aku selimutkan semua bantal-bantal.

    Ah, baru boleh tidur dengan aman..

    Tidur dengan aman. Tidur dengan aman. Tidur dengan aman.

    Tiba-tiba aku dikejutkan dengan bunyi benda terjatuh dalam jam 5.30 pagi.

    'Pak!' bunyi benda jatuh tu.

    Aku tak berani buka mata luas-luas, jadi aku buka mata kecil-kecil.

    Aku nampak makhluk berwarna putih seolah-olah sedang bertenggek berhampiran dengan meja tulis aku. Aku takut. Rasa mahu menjerit, tetapi macam ada gumpalan stokin dalam tekak.

    Bila aku nak jerit, suara berdegil tak mahu keluar. Damn you suara!

    Meja tulis aku terletak di sebelah tingkap, menghadap ke katil. Jadi, makhluk serba putih itu berada betul-betul di hadapan aku, dan ia kelihatan seolah-olah sedang tertunduk sedikit.

    Sampai bila-bila aku tak akan lupakan visual itu.

    Sampai bila-bila.

    Aku pejam mata kuat-kuat dan menyanyikan lagu 'My Favourite Things' dalam hati.

    'Girls in white dresses with blue satin sashes...' belum sempat habis menyanyikan lagu itu aku sudah terlelap semula..

    Zzzzzz...

    Aku terjaga semula pada jam 6.30 pagi. Jam loceng kejutkan aku. Aku lihat meja, makhluk putih sudah tiada... Aku lari capai tuala dan terus ke bilik mandi dan bersiap-siap untuk ke sekolah.

    Di dalam kereta, sewaktu dalam perjalanan ke sekolah, aku memberitahu Bini Mat Nor tentang kejadian mistik yang aku alami. Raut wajah Bini Mat Nor berubah dari ceria ke risau bila mendengar cerita tentang makhluk serba putih yang duduk di sebelah tingkap bilik aku. Aku lihat reaksi Bini Mat Nor seolah-olah dia merahsiakan sesuatu dari aku. Seolah-olah dia tahu mengenai makhluk serba putih itu. Seolah-olah dia juga pernah ternampak makhluk putih itu. Seolah-olah dia tahu yang bilik tidur aku sebenarnya 'berpenghuni'.

    Bini Mat Nor kata, 'Imaginasi kamu je tu Jebon.. Jangan fikirkan sangat okay.' sambil kucup dahi aku dan aku turun dari kereta dan melangkah longlai masuk ke pagar sekolah. (Bila perlu ke sekolah, memang langkah aku longlai. Aku tak suka pergi sekolah)

    Sepanjang hari aku asyik terfikir tentang makhluk serba putih itu dan mengapa Bini Mat Nor tak mahu berterus-terang sahaja pada aku tentang bilik tidur aku yang sememangnya haunted.

    Sejak dari hari itu, aku tak tidur di bilik sendiri lagi. Aku heret Anak Mat Nor Nombor 2 untuk bersama-sama tidur di bilik Mat Nor dan Bini Mat Nor.

    Aku trauma.

    Selama seminggu aku tak dapat tidur dengan tenang. Kadang-kadang aku buat-buat mengigau. Aku akan buat-buat meracau 'Tidak! Tidak! Jangan! Jangan!' Saja nak buat Mat Nor dan Bini Mat Nor gelabah.

    Masuk minggu kedua, barulah Bini Mat Nor berterus-terang.

    Walaupun aku tak suka dengar kebenaran yang terpacul dari mulut Bini Mat Nor ketika itu, aku menerimanya dengan hati yang tabah.

    Makhluk serba putih yang duduk di meja tulis aku adalah Bini Mat Nor yang bertelekung (baru selesai sembahyang subuh) dan sedang periksa buku latihan aku kut-kut ada homework yang aku tak buat.

    Tak boleh ke periksa buku latihan waktu petang?



    Read more...
    |


  6. create by jazlan

    In this tutorial I will show you how to make a FAKE Facebook virus using simple commands on notepad. .This will make the victim think they have got a virus when they click on an icon such as Internet Explorer .

    1) Open notepad

    2) Type this in :

    Quote

    @echo off

    msg * WARNING VIRUS DETECTED!!!!! AFTER 5 MINUTES YOUR FACEBOOK ACCOUNT WILL BE DELETED !!!!T...


    Read more...
    |


  7. create by aku anak mat nor

    Pernah tak kamu dengar sesetengah orang memberi gelaran kepada anak orang-orang kenamaan atau anak orang-orang berada sebagai anak 'somebody'?

    Contoh perbualan :

    Romlah : Nok, betul ke si Lim Tat dapat bini kaya?

    Nok : Hak ah! Ekceli, bini dia tu tak kaya sangat tapi dengar cerita, dia anak 'somebody' la jugak!

    Aku tak ada masalah dengan Lim Tat. ...


    Read more...
    |


  8. ni adalah untuk para wanita yang selalu menggunakan alasan "Datang bulan" bila ditanya mengapa tidak sembahyang.

    Apa kata kalian berhenti saja menggunakan alasan itu?

    Berterus-terang.

    Beritahu perkara sebenar.

    Sebenarnya kalian takut untuk sembahyang, bukan? Kalian takut untuk berwudhuk, bukan? Kerana berwudhuk boleh mengakibatkan muka tegang macam Anita Sarawak, bukan?

    Aku dah agak dah.

    Read more...
    |


  9. hai...
    xbez gune ayat ni
    hello...
    tak bez gak macam cakap lam tepon..
    Assalamualaikum..
    haaa.. ni baru bez..^_^

    malam ni aqu teramat bosan , skang aqu duk hostel balik.. da elok duk uma sewa kene hambat laq.. adoyya,.. aqu taknak la cter yang pasal tu..
    oppss.. aqu sampai terlupa tajuk asal aqu tu.. heh5

    ~perangai manusia~

    1>>segelintir manusia tak pernah bersyukur apa yang dye ade
    CONTOH AYAT: ali : weyh, ko ade ark spuluh inggit nak pinjam??
    abu: hmm.. nasib baik aqu leh gaji.. nah la ko dua puluh ringgit
    ali: banyak duit ko.. bagi la 50 hinggit,, jangan kedekot taw..
    abu: ko ni tak bersyukur lasong weyh.. babi toi!

    ~ kan da kene babi tu

    2>>segelintir manusia mesti ade sifat berkira bila bersedekah
    : ali : weyh, ko ade ark singgit nak sedekah kat mak cik ni..
    abu: xdew ar doe, ada duit besar ni 50 inggit, mak cik tu bukan pandai
    cucur balik wet ni
    ali: cam sial ar ko, nak bersedekah pom berkira..! lembu ar ko

    ~ kan da kene lembu tu


    3>> segelintir manusia masih tak kenal mana aurat da urat
    CONTOH AYAT: abu: nape la ko pakai macam tu.. tergoda aqu tengok
    ain: ikot suka ati aqu arh, yang ko gi tengok asal..
    abu: macam ayam aqu tengok..

    p\s: ayam=pelacur

    `kan da kene ayam tu..





    p\s: hahahaha! bodoh kan ayat aqu nga bosan.. tapi sedap gak fries anh chip ni
    Read more...
    |


  10. Si Gadis Youtube…

    Tuesday, April 19, 2011

    aqu support habis da niih.. disebab kan aqu peminat tegar lagu indie so aqu post la kat sini.. banyak lagu yan paling bez lagu cinta muka buku.. siyes bezz..

    copy from: matacokelat

    Read more...
    |


  11. Terliur Beb..

    Wednesday, April 6, 2011

    aqu suke tengok gambar yang ARESENG amek ni.. betol2 hidup!.. caya la seng! ingat aqu mase kecik2 maybe camni la aqu law tengok buih belon ni.. ^_^
    Read more...
    |










  12. Baru seminit tadi aqu round kat blog2 yang ade ni.. aqu round2.. aqu singah kat blog ben ashari.. aqu suke singgah kat blog ben.. menarik!.. pastu aqu singgah blog sukur.. and than.. wah!speaking laq aqu.. he3.. ok! sambong citer balik.. pastu aqu masok la blog Mamat ni.. wauu.. blog yang menarik... aqu pom selongkar2 yang mane patot... and than aqu pom right click title tu, coz aqu x nak bertukar page dalam satu page.. nak jadikan new tab la maksod aqu.. blog aqu pom aqu wat camtu.. ngeh3.. and than aqu wat la pew yang aqu nak wat.. blink!

    serius!.. aqu xleh terima ayat tu.. aduuuss! T_T..

    masalah nyer blog ni , blog lelaki weyh.. law pompuan aqu ley time.. serius aqu geli.. maybe nak wat manjew la tu.. eeerr.. same jantina ngan aqu 0_o

    P/s:
    sayew taknawk olow awak unyer blog nanti awak babap cayew nanti.. menciwk! cayew nak gi mamam ulu..
    << aqu menaip sambil terketar jari aqu nak wat ayat camni>>


    Read more...
    |


  13. Fakta yang bukan Auta

    Tuesday, April 5, 2011






    1. Sebelum Masehi di dalam bahasa inggerisnya adalah B.C (Before Christ). Setelah Masehi adalah A.D (Anno Domini)

    2. Ikan yu kehilangan gigi lebih dari 6000 batang setiap tahun, dan gigi barunya tumbuh dalam masa 24 jam sahaja

    3. Julius Caesar tewas dengan 23 tikaman

    4. Nama kereta Nissan berasal dari bahasa jepun Ni : 2 dan San : 3. Nissan : 23

    5. Zirafah dan tikus boleh bertahan hidup lebih lama tanpa air daripada unta

    6. Perut memproduksi lapisan lendir setiap dua minggu agar perut tidak tercerna organnya sendiri.

    7. 98% dari perkosaan dan pembunuhan dilakukan oleh keluarga dekat atau teman si mangsa.

    8. Semut dapat mengangkat beban 50 kali tubuhnya

    9. Deklarasi Kemerdekaan Amerika ditulis diatas kertas marijuana

    10. Titik diatas huruf i disebut ‘title’

    11. Sebutir kismis yang dijatuhkan kedalam gelas berisi champagne segar akan bergerak naik turun dalam gelas

    12. Benjamin Franklin adalah anak bongsu dari orang tua bongsu keturunan ke 5 dalam keluarga bongsu.

    13. Triskaidekaphobia adalah ketakutan pada 13. Paraskevidekatriaphobia adalah ketakukan pada 13 haribulan jumaat (Friday the 13, terjadi antara 1-3 kali setahun). di Itali, 17 adalah angka sial. Di Jepun angka sial adalah 4

    14. Lidah zirafah panjangnya sekitar 50cm

    15. Mulut menghasilkan 1 liter air liur setiap hari

    16. Kita bernafas kira-kira 23,000 kali setiap hari

    17. Kod Zip (Poskod) adalah kepanjangan dari ‘Zoning Improvement Plan’.

    18. Coca-Cola mengandung Coca (yang merupakan zat aktif pada kokain) dari tahun 1885 sampai 1903.

    19. Rata-rata kita menuturkan 5000 perkataan setiap hari (walaupun 80% dari padanya kita bercakap pada diri sendiri)

    20. Seandainya kuota air dalam tubuh kita berkurang 1%, kita terus merasa haus

    21. Orang German cuba untuk meniru Coca-cola dan menghasilkan Fanta

    22. Seumur hidup kita meminum air sebanyak lebih kurang 75,000 liter

    23. Setiap orang, termasuk kembar, cop jari dan tekstur lidahnya tidak ada yang sama.

    24. Titik merah pada 7-Up logo berasal dari penemunya yang bermata merah. Dia seorang albino.

    25. Seorang lelaki kehilangan 40 helai rambut tiap hari. Wanita pula 70 helai sehari.

    26. Tanda ’save’ pada Microsoft Office programs menunjukan gambar floppy disk dengan shutter terbalik

    27. Albert Einstein dan Charles Darwin, keduanya menikah dengan sepupu pertama mereka Elsa Löwenthal dan Emma Wedgewood).

    28. Unta punya 3 kelopak mata.

    29. Sehelai rambut di kepala kita mempunyai masa tumbuh 2 sampai 6 tahun sebelum diganti dengan rambut baru

    30. Seseorang itu masih di dalam keadaan sedar selama 8 saat setelah dipenggal

    31. Otot yang bekerja paling cepat ditubuh kita adalah otot dikelopak mata yang membuat kita berkedip. kita boleh berkedip 5 kali dalam sedetik

    32. Coklat dapat membunuh anjing, kerana ianya mempengaruhi jantung dan susunan sarafnya

    33. Tanpa dicampur air liur di dalam mulut, kita tidak akan merasakan rasa makanan

    34. Kuku di jari tangan tumbuh 4 kali lebih cepat daripada kuku kaki

    35. 13% orang di dunia adalah kidal

    36. Hampir semua lipstik mengandungi sisik ikan

    37. Bayi yang baru lahir berat kepalanya 1/4 dari berat tubuhnya

    38. Kita sebenarnya melihat dengan otak. mata hanya merupakan kamera yang mengirim data ke otak. 1/4 bagian dari otak digunakan untuk mengatur kerja mata

    39. Kala jengking boleh dibunuh dengan menyiramnya dengan cuka. Bila terkena cuka, kala jengking akan marah dan menyengat dirinya sendiri

    40. Pada tahun 1830an, sos tomato dijual sebagai ubat.

    41. Tiga monyet bijak punya nama: Mizaru (See no evil), Mikazaru (Hear no evil), and Mazaru (Speak no evil).

    42. India mempunyai Undang-undang hak untuk lembu

    43. Jika anda bersin terlalu kuat, anda dapat meretakkan tulang rusuk. Jika anda cuba menahan bersin, anda boleh menyebabkan pembuluh darah di kepala dan leher pecah, dan akan menyebabkan kematian. Jika memaksa mata terbuka sewaktu bersin, bola mata boleh terkeluar dari tempatnya.

    44. Nama negara Filipina berasal dari nama Raja Phillip

    45. Saudi Arabia berasal dari nama Raja Saud

    46. Kanak-kanak mempunyai 20 gigi awal. Orang dewasa punya 32.

    47. Seorang ayah lebih cenderung mengukur ketinggian anaknya, manakala ibu pula mengukur berat anaknya

    48. Setiap pusingan 11 tahun, kutub magnet pada matahari bertukar tempat. Pusingan ini dinamakan “Solarmax”.

    49. Ada 318,979,564,000 kemungkinan kombinasi pembukaan pertama pada catur.

    50. Ada lebih dari 300 bakteria pembentuk karang gigi

    51. Harimau adalah yang terbesar dalam keluarga kucing

    52. Nombor “172″ boleh didapati di wang kertas 5 dollar amerika, pada gambar semak-semak dibawah Lincoln Memorial.

    53. Pohon kelapa membunuh 150 orang tiap tahun. Lebih banyak daripada ikan yu

    54. Pada poster film ‘Pretty Woman’ Julia Robets terlalu pendek untuk jadi sejajar dengan Richard Gere. Maka mereka menggunakan model Shelley Michelle sebagai tubuh Julia.

    55. Daerah kutub kehilangan matahari selama 186 hari dalam setahun

    56. Kod Telefon Internasional untuk Antartica adalah 672.

    57. Bom pertama sekutu dijatuhkan di Berlin pada perang dunia ke II. Membunuh satu-satunya gajah di Zoo Berlin.

    58. Rata-rata hujan jatuh dengan kecepatan 7 batu sejam

    59. Leonardo Da Vinci memerlukan masa 10 tahun untuk melukis Mona Lisa. Lukisan itu tidak ditandai dan di beri tarikh. Leonardo dan Mona mempunya susunan tulang yang persis sama dan menurut laporan x-ray, ada 3 versi lukisan dibawah lukisan itu.

    60. Nama dari kembar gemini adalah Castor dan Pullox

    61. Gerakan Bruce Lee sangat cepat sehingga mereka harus melambatkan filem agar kita dapat melihat semua gerakannya.

    62. Satu kilo dari berat badan kita mengandung 7000 kalori

    63. Darah sama pekat dengan air laut

    64. Air laut di lautan Atlantik lebih masin dari pada di lautan Pasifik

    65. Topeng tokoh Michael Myers di film horor ‘Helloween’ sebenarnya adalah topeng tokoh Captain Kirk (Star Trek) yang di cat putih - mereka kekurangan modal.

    66. Nama asli butterfly (kupu-kupu) adalah flutterby.

    67. 1 bayi lahir setiap 7 saat

    68. Satu dari 14 wanita Amerika berambut perang asli. Lelaki pula hanya satu dari 17

    69. The Olympic adalah saudara dari kapal Titanic, dan berlayar dengan selamat selama 25 tahun.

    70. Saat Titanic karam, 2228 orang ada di dalamnya. Hanya 706 yang selamat

    71. Di Amerika, seseorang dikenalpasti menderita AIDS tiap 10 minit. Di Afrika, seseorang meninggal karena AIDS setiap 10 minit

    72. Sampai usia 6 bulan, bayi boleh menelan dan bernapas secara serentak. Orang dewasa tidak boleh melakukannya

    73. Alasan kenapa di iklan jam kebanyakan jarum menunjuk pukul 10.10, karena jam itu akan kelihatan seperti sedang tersenyum

    74. Seiap tahun bulan menjauh 3.82cm dari bumi

    75. Saat kita bertahan hidup dan tidak ada bahan makanan, kasut adalah makanan terbaik untuk dimakan karena mengandungi cukup gizi untuk hidup buat sementara waktu.

    76. Dalam satu titis air, mengandungi 50 juta bakteria

    77. Dengan menaikkan kaki prlahan-lahan dan berbaring tenang dengan punggung lurus, kita tidak akan tenggelam di pasir selut.

    78. Satu dari 10 orang hidup di suatu pulau

    79. Memakan saderi membuang kalori lebih banyak dari pada kalori yang terkandung dalam saderi itu sendiri

    80. Lobster dapat hidup selama 100 tahun

    81. Gula-gula getah tidak dijual di Disney Land

    82. Mangunyah gula-gula getah sewaktu kita mengupas bawang mencegah kita daripada menangis

    83. Rahang kucing tidak boleh bergerak kekiri dan kanan

    84. Nama Artic (kutub utara) bermaksud beruang dalam bahasa Yunani (Arktos), dan memang beruang kutub hanya ada di kutub utara

    85. Jika kira berdiri di dasar perigi, kita boleh melihat bintang walaupun di siang hari

    86. Suara yang kita dengar dari dalam kerang bukan suara ombak laut, tapi suara aliran darah dalam kepala kita.

    87. Kebanyakan manusia yang menderita ketakutan pada ruang terbuka (kenophobia) daripada ketakukan pada ruang tertutup (claustrophobia) .

    88. Teknik mengacau terbaik bukan dengan gerakan memutar, tapi dengan gerakan huruf W

    89. Adegan band yang terus bermain muzik saat Titanic tenggelam adalah kisah nyata

    90. Buku Guinness Book of Records memegang rekod sebagai buku yang paling banyak dicuri ari perpustakaan

    91. 35% dari orang yang mencari jodoh melalui internet, sudah menikah

    92. Coca-Cola dulu berwarna hijau

    93. Secara fizikal, babi tidak boleh mendongak ke langit

    94. Semua beruang kutub kidal

    95. Kelelawar selalu belok ke kiri jika terbang keluar dari gua

    96. Jim Henson pertama kali memakai kata “Muppet”. Kombinasi dari “marionette” dan “puppet.”

    97. Gajah satu-satunya haiwan yang tidak boleh meloncat

    98. The Michelin man (figure berbaju dan bertopi putih di iklan Michelin) bernama Mr. Bib. Nama aslinya Bibendum pada iklan pertama tahun 1896.

    99. Kita tidak boleh menjilat siku kita sendiri

    100. Kata “lethologica” menggambarkan saat dimana kita tidak boleh mengingati apa yang kita inginkan.

    101. Sekitar 14% penagih yang menggunakan jarum suntik, positif HIV.

    102. Kalimah yang boleh dibaca sama dari depan dan belakang (racecar, kayak, tamat) disebut “palindrome” .

    103. Siput boleh tidur selama 3 tahun

    104. Diatas khatulistiwa melintas sekitar 200 satelit asing, termasuk satelit mata-mata

    105. Orang di Cina lebih banyak yang berbahasa Inggeris daripada orang di Amerika

    106. Kerana pengaruh putaran bumi, kalau kita melempar kearah barat, lemparan kita akan lebih jauh jatuhnya daripada kearah timur

    107. Satu dari 9000 orang menderita albino

    108. Keursi elektrik dicipta oleh seorang doktor gigi

    109. Kita menyambut ulang tahun bersama 9 juta orang dari seluruh dunia

    110. Setiap manusia dalam seumur hidupnya rata-rata dihabiskan untuk menunggu dilampu merah selama 2 minggu

    111. Botol air mineral dan tempat pembungkus plastik baru hanya akan terurai dengan sempurna dalam tanah setelah 50,000 tahun

    112. Kucing boleh membuat lebih dari 100 bunyi vokal, anjing hanya boleh dalam sekitar 10

    113. Gigi memerang tak pernah berhenti tumbuh

    114. Kelelawar adalah satu-satunya mamalia yang boleh terbang

    115. Jika patung Barbie adalah manusia, ukurannya adalah 39-23-33 (99-58,5-84cm). Tingginya sekitar 215cm dan punya leher 2 kali lebih panjang daripada manusia normal

    116. Tikus beranak pinak sangat cepat dan dalam waktu 18 bulan, dua tikus dapat memiliki lebih dari 1 juta keturunan.

    117. Memakai Headphone selama 1 jam dapat mengembang biakkan bakteri dalam kuping 700 kali lebih cepat.

    118. Seekor Babun bernama ‘Jackie’ menjadi prajurit rasmi dalam angkatan bersenjata Afrika Selatan pada Perang Dunia Pertama

    119. Kapal submarine German World War II karam hanya kerana kerosakan pada tandsanya.

    120. Jantung ikan paus biru berdenyut 9 kali dalam seminit

    121. Arabic numerals bukan berasal dari Arab, tapi diciptakan di India.

    122. Kupu-kupu melihat dengan 12000 mata

    123. Bulan February tahun 1865 adalah satu-satunya bulan dalam catatan sejarah yang tidak sempat mengalami bulan purnama.

    124. Ayam yang sudah terpenggal lehernya masih mampu berlari sepanjang padang bola sebelum benar-benar mati.

    125. Lipas boleh hidup 9 hari tanpa kepala, dan akan mati kerana kelaparan

    126. Di Bumi, satu tahun adalah 365 hari. Di planet Merkurius satu tahun adalah 2 hari

    127. Umur pepatung (dragonfly) adalah 24 jam

    128. Secara purata, seorang budak berumur 4 tahun bertanya 437 soalan sehari.

    129. Memrlukan waktu 6 bulan untuk kuku kaki tumbuh dari yang paling bawah sampai ke hujung kuku.

    130. Daya ingatan ikan hanya 3 saat

    131. Bulan purnama 9 kali tebih terang daripada bulan setengah.

    132. Untuk setiap patung memorial orang diatas kuda, jika 2 kaki depan kuda mengangkat, maka orang tersebut tewas dalam pertempuran, jika satu kaki kuda yang terangkat, maka orang tersebut meninggal karena luka dalam pertempuran, jika 4 kakinya menginjak tanah, orang tersebut meninggal secara normal.

    133. Beruang dewasa boleh lari sepantas kuda

    134. Tulang kuda lebih banyak 18 buah dari tulang manusia

    135. Obur-obur terdiri dari 95% air

    136. Kulit kuda belang adalah putih yang bergaris hitam

    137. Kecuali manusia dan monyet, semua mamalia buta warna

    138. George Washington Carver mencipta mentega kacang (peanut butter)

    139. Tikus dan kuda tidak boleh muntah

    140. Penguin adalah burung yang tidak boleh terbang tapi boleh berenang.

    141. Angkasawan dilarang memakan kacang sebelum menjelajah ruang angkasa kerana jika terkentut di dalam baju khusus angkasawan, ini boleh membahayakan mereka.

    142. Winston Churchill lahir di toilet wanita pada waktu majlis tarian

    143. Sebelum ada pesawat jet, Jetlag disebut Boatlag

    144. Kucing berpeluh melalui telapak kakinya (terutama saat mendengar gonggongan anjing)

    145. Kucing tidak boleh merasakan rasa manis

    146. Coklat mencair dalam mulut karena titik cairnya adalah 35 darjah celcius

    147. Tisu tandas dicipta pada tahun 1857

    148. Lembu tidak mempunyai gigi atas

    149. Hedenophobic bermaksud takut akan kesenangan.

    150. Pendeta Mesir kuno mencabut setiap helai rambut dan bulu dari badan mereka.

    151. Buaya tidak boleh menjelirkan lidah.

    152. Kentut lembu termasuk penyebab utama global warming

    153. Semut selalu jatuh miring ke kanan jika diberi racun serangga

    154. Kucing rumah sangat benci akan bau lemon dan semua yang berbau sitrus

    155. Seorang rakyat Amerika mengambil kafein secara purata setahun di dalam jumlah yang boleh membunuh seekor kuda.

    156. Seorang manusia boleh hidup selama 11 hari tanpa air.

    157. Agen rasa kupu-kupu ada dikakinya

    158. Dry Ice tidak meleleh, tapi menguap

    159. Mata burung unta lebih besar dari otaknya

    160. Tapak sulaiman tidak punya otak

    161. Setiap manusia punya telinga yang berbeza

    162. Kebanyakkan bahan besi di Amerika digunakan untuk menghasilkan tutup botol daripada menghasilkan badan kapal terbang.

    163. 80% dari seluruh binatang di dunia adalah serangga

    164. Kacang adalah salah satu bahan untuk membuat dinamit

    165. Ratu Elizabeth I menderita Anthophobia (takut akan mawar)

    166. RSVP adalah Respondez S’il Vous Plait yang artinya ‘mohon jawapan’

    167. Mata manusia yang sihat (tidak buta warna) dapat membezakan 500 jenis warna kelabu

    168. Ikan emas yang bunting disebut ‘twit’.

    169. Eropah adalah benua tanpa padang pasir

    170. Lalat meloncat ke belakang sebelum terbang

    171. Sekeor kucing memiliki 32 otot pada setiap telinga

    172. Seekor lebah madu boleh terbang selaju 15 batu sejam

    173. Harimau mempunyai kulit yang berbelang, bukan hanya bulu yang berbelang.

    174. Nama saintifik bagi 1/100 daripada sesaat ialah "jiffy"

    175. Hanya 3 malaikat, Gabriel, Michael dan Lucifer yang disebut dalam injil

    176. Kambing mempunya kelopak mata berbentuk segi empat

    177. Novel pertama yang menggunakan mesin taip adalah Tom Sawyer

    178. Hamster sangat suka makan cengkerik

    179. Semasa zaman Peter the Great, setiap lelaki Rusia yang mempunyai janggut dikenakan cukai khas.

    180. Rata-rata dalam setiap batang coklat terdapat serangga yang meleleh bersamanya.

    181. Tanduk badak terjadi dari rambutnya yang mengeras

    182. Perang paling singkat dalam sejarah adalah perang Zanzibar and England tahun 1896. Zanzibar menyerah setelah 38 minit berperang.

    183. Kutu rambut sebenarnya lebih suka hidup di kulit kepala yang bersih daripada yang kotor

    184. Kulit beruang kutub sebenarnya hitam. Bulunya berwarna jernih, dan tampak putih di salji.

    185. Elvis mempunyai saudara kembar bernama Garon, yang meninggal sewaktu lahir, maka nama tengah Elvis adalah Aron, untuk menghormati saudara kembarnya.

    186. Landak punya bentuk jari yang mirip manusia.

    187. Kuda Nil kentut melalui mulut.

    188. Shakespeare ialah orang yang menemukan kata “assassination” dan “bump.”

    189. Mahluk yang boleh tersipu-sipu hanya manusia

    190. Jika kita memelihara ikan emas dalam ruangan yang gelap, warnanya akan berubah menjadi putih.

    191. Wanita berkedip dua kali lebih banyak dari lelaki.

    192. Nama Jeep (jip) diampil dari singkatan “GP”, bahasa militari untuk General Purpose.

    193. Orang yang menggunakan tangan kanan, kira-kira, 9 tahun lebih panjang umur dari orang kidal

    194. Jika semua emas di dalam laut ditambang, setiap manusia di dunia masing-masing boleh mendapat emas sebanyak 20kg

    195. Jika hati manusia berhenti bekerja, manusia akan mati di antara 8 hingga 24 jam

    196. “Quidnunc” adalah sebutan untuk orang yang selalu ingin tahu gosip terbaru.

    197. Jika matahari tiba-tiba padam, 8 minit diperlukan bagi manusia untuk menyedarinya.

    198. Leonardo Da Vinci yang mencipta gunting, helikopter, dan banyak alat lainnya.

    199. Abjad untuk Hawaiian ada 13 sahaja - A,E,I,O,U,H,K,L,M,N,P,W - yang dipanggil okina.

    200. 25% dari tulang manusia ada di kaki.

    201. David Sarnoff adalah orang yang menerima signal Titanic dan meyelamatkan ratusan nyawa. Dia akhirnya menjadi ketua rangkaian radio, the National Broadcasting Company (NBC).

    202. Kira-kira 100 orang tersedak ballpoint tiap tahun.

    203. Jika kita terkunci diruang yang kedap udara, kita akan lebih dulu mati keracunan karbon dioksida daripada kekerangan oksigen

    204. Jika kita kehilangan satu mata, kita akan kehilangan 1/5 dari pengelihatan kita dan kehilangan seluruh persepsi tentang kedalaman objek.

    205. Berdiri lama tanpa membengkokkan lutuk sama sekali akan membuat kita pengsan

    206. Bawang putih yang kita gosok di tumit kaki akan meresap dapat dapat dicium dalam nafas kita.

    207. Dengan merentangkan kedua tangan sejauh mungkin, jarak dari kedua hujung tangan adalahsama dengan tinggi kita.

    208. Cuti selama sebelas hari bererti kita mempunyai waktu hampir sejuta saat untuk menikmatinya

    209. Di dalam filem Silence of a Lamb, watak Hannibal Lecter tidak pernah berkedip.

    210. Di jepun, warung kopi disebut ‘Kissaten’.

    211. Merebus telur burung unta memerlukan waktu 40 minit.

    212. Jaguar takut pada anjing

    213. Gajah hanya tidur 2 jam dalam sehari

    214. Johnny Deep takut pada badut

    215. Ganymede adalah bulan planet Jupiter, merupakan bulan terbesar di tata suria kita, lebih besar dari planet Merkurius.

    216. Dalam golf, ‘Bo Derek’ adalah istilah untuk nilai 10.

    217. Iceland mengambil Coca-cola perkapita lebih daripada lain-lain negara.

    218. Latte dalam bahasa Italia adalah susu

    219. Llanfairpwllgwyngyl lgogerychwy rndrobwlll.. . adalah nama sebuah desa di Wales Utara, Inggeris.

    220. Di Itali, Micky Mouse lebih dikenal dengan nama ‘Topolino’

    221. Susu sebenarnya lebih menyerupai makanan daripada minuman.

    222. Ada lebih dari 450 jenis susu di dunia. 240 berasal dari Prancis.

    223. Nyamuk lebih suka kanak-kanak daripada orang dewasa.

    224. Partikel debu didalam rumah sebagian besar berasal dari sel kulit mati

    225. Rata-rata manusia bergerak 40 kali dalam tidurnya

    226. Dalam bahasa Inggeris, ‘Naked’ artinya tanpa perlindungan.

    227. Broccoli dan kubis bunga adalah sayuran yang berupa bunga.

    228. Bayi yang baru lahir memiliki 350 tulang. Mereka menyatu atau menghilang sampai menjadi 206 pada usia 5 tahun.

    229. Tidak ada bukti yang pasti siapa yang membangunkan Taj Mahal.

    230. Dalam kajiselidik terhadap 200,000 burung unta selama 80 tahun, tidak ada satu pun yang menguburkan kepalanya dalam tanah.

    231. Nail Amstrong melangkah pertama kali di bulan dengan kaki kiri.

    232. Shuttlecock untuk badminton harus mempunyai 14 bulu.

    233. Mutiara boleh larut dalam cuka.

    234. Babi tidak boleh berpeluh karena tidak mempunyai kelenjar peluh. Mereka berlumur lumpur untuk mendinginkan kulitnya.

    235. Venus dan Uranus adalah planet di tata suria kita yang berputar melawan arah jam. Jadi matahari terbit dari barat di planet ini.

    236. Microwave dicipta setelah seorang ilmuan yang berjalan melalui tabung radar mendapati coklatnya meleleh disakunya.

    237. Ikan yu kebal terhadap kanser

    238. Rusa Santa bernama: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, dan Blitzen

    239. Beberapa jenis cacing pita akan memakan dirinya sendiri jika kelaparan.

    240. Kita boleh menghela lembu naik tangga, tapi tidak boleh menghela mereka turun tangga.

    241. Plakat yang ditinggalkan Apollo 11 di bulan berbunyi “Here men from the planet Earth first set foot upon the Moon July 1969, A.D. / WE CAME IN PEACE FOR ALL MANKIND.”

    242. Kapal Cruise Queen Elizabeth 2, hanya bergerak sebanyak 6 inci sahaja bagi setiap gelen diesel yang dibakar.

    243. Nama paling popular dan banyak digunakan di dunia adalah Muhammad.

    244. Bola mata kita beratnya lebih kurang 28 gram

    245. Paru-paru kiri lebih kecil dari paru-paru kanan kerana harus memberi ruang kepada jantung.

    246. Penguin hanya ada di kutub selatan, dan tidak boleh menyeberangi equator (Garisan tengah bumi).

    247. Kebanyakan orang boleh mendengar lebih baik dengan kuping kanan

    248. Vitamin pada buah biasanya terdapat pada kulitnya

    249. Pada tahun 1933, watak animasi Mickey Mouse menerima 800,000 surat dari peminat.

    250. Seorang lelaki lebih mampu membaca tulisan dengan ukuran huruf kecil daripada wanita



    Read more...
    |


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...