Rss Feed

~Jangan Klik Sebelah kanan~

  1. Soalan yang Hampeh

    Thursday, March 31, 2011

    Mase aqu usha kat jom php.. ni yang aqu jumpe.. ade ke patot tanyer soklan cam gitu..
    aduuuuuuuussss

    bagi soklan yang menarik yer adik.. ^____^

    Read more...
    |


  2. Tengah2 aqu nga fallow blog.. aqu pom follw blog anniss si kasturi neyh.. pastu ade la security dye.. **blink! buat aqu tertarik jup .. Confirmation : CITER... Citer??.. waa, ni suda lebih ni kat sini pom merebak pasal citer hantu mak limah.. Adoyya.. ceciter ce citer.. hak3..


    Read more...
    |








  3. Bapah gedabak aqu letak icon ni.. ha3..
    sebab law yang rabun mudah nampak.. ^_^.. aqu pom baru lagi maen2 blog ni.. aqu da sign up dari tahun lepas.. tapi aqu x pena amek tahu nak2 updated blog ni.. aqu ase mdr ni buang mase.. sebenryer tidak.. bayak kelebihan dan kekuranganyer.. minggu ni aqu ade ajak kawan buat blog gak..

    Kawan aqu yang bernama : Megat Abdul Basit Bin Megat Abd Mana

    ni antara chat aqu ngan dye..


    maybe nanti mungkin dye tertarik.. ^____________^

    Read more...
    |


  4. sory brade captain LJ aqu bukan nak Stalk brade punyer stetment tapi aqu tengok ayat tu macam menarik.. aqu copy je la.. ngeh3.. soryyy.. aqu da padam pom entry aqu.. sory sangat2.. mase tu aqu sangat2 malas nak menaip.. aqu hayun jew mouse aqu and berlaku copy paste..
    Read more...
    |



  5. blog aqu yang hampeh pom orang lua tengok.. wakakaka!..



    Read more...
    |


  6. Perlu ke hipokrit?????

    Wednesday, March 30, 2011

    HIPOKRIT! Macam menyampah bila difikirkan atau mengingatkan muka2 makhluk yang bersikap hipokrit kan. Ase nak sepak lelaju jew. Ish!!! Menci3 mak nok!!! Cer kabo kat aku sape yang suke ngan orang hipokrit nih. Muka plastik. Kan3??? Ok2. Jangan emo jangan glabah marba key. Aku bukan nak ngamuk. Bukan na cari gaduh. Dan bukan nak BUKA FAIL sesaper ep. Ini juz perbincangan umum. Tamoe tencen2. Think positive la keyh. Kita sumer da besar kan. Sape yg kekanak tuh sila blah dari sini! Korang x sesuai nak baca entry nih. OK gurau jek.


    Baik lah kawan2 yang chumel2. Ape itu hipokrit? Berdasarkan googling yang telah dilakukan, coz aku xde kamus wat mase nih. HIPOKRIT a.k.a MANUSIA PLASTIK nih diertikan dengan orang yang berpura2 berperangai (berkelakuan, bersifat) baik, (org yang) memperlihatkan keadaan diri yang berlainan dari sebenar. Erti kata lain bapak singa jadi anak kucing okeh. Sebelum tuh, cer korang bayang kan saper antara sahabat atau manusia2 yang anda kenal bersikap hipokrit. Law nak bayangkan diri sendiri pon boleh. Lagi bagus!


    Dalam hal2 tertentu, sikap hipokrit nih memang lah sangat amat tidak baiknya untuk diperlihatkan. Lagi2 kepada orang2 yang sangat mengenali kita. KITA?Ye, kita ye. Coz semua orang akan ada sikap hipokrit nih. Budak cepoet yg masih berbalut punggok pon da pandai hipokrit tawuk! Ingat manusia2 bekerjaya dan menanam anggur jew yg tahu hipokrit? NO NO NO. Selalunya hipokrit dipandang dengan seseorang yg suka membodek dan berkelakuan yg amat naif lagi suci mukanya untuk mendapatkan sesuatu yang diperlukan. Itu dari pandangan negatif nya. Cuba kita pikir2 kan bila hipokrit ituh diperlukan untuk membuat sesuatu yang baik. Dah pikir? Cer senaraikan.


    Contoh senang la kan. Aku nak tanya korang la kan. Korang ingat sumer nesim2 yang ade kat spital tuh baik kew? Bukan nak kutuk. Aku pon nursim okey! Juz CONTOH. Perhatikan betul2. CONTOH SAHAJA. Cer korang bayangkan betapa susahnya bila seorang yg pada asalnya tidak suka melakukan ape yang patut dye lakukan tapi terpaksa melakukan perkara yang perlu dilakukan kerna nak x nak dye kene lakukan perkara tersebut. Susahkan. Senang citew gini lah. Seorang nursim pada kehidupan sosial normal beliau nih cakap ala2 cari gaduh en, merewang sana sini x tentu hala. Tapi bila dalam unipom (bekerja), beliau2 ini perlu menjadi individu yang perfektor di mata pesakit. Senyuman yang ikhlas dan manis, penggunaan bahasa yang lembut dan mudah difahami, melayan karenah pesakit dengan penuh kesabaran. Cer bayang law stapnes yang cam hantu suster ngesot tuh? Salah sikit cepuk pesakit. Pesakit meragam sikit dah bagi siku atas dahi. Mau x mau x? Aku rasa pesakit yang patut stay 2 3 hari terus terjun bangunan coz takut nga stapnes. Tuh kira hipokrit kan?


    Macam tu jugak nga kes2 lain. Polis la kunun en duk men tembak2 nga penjahat. Beng sana beng sinih. Tuh time dalam unipom (bertugas). Cer bayang law time dye holiday nga anak bini pon duk tembak2 en. Jangan pikir tembak lain yew. Aku cakap sal tembak yang ada peluru yang leh tembus badan2 manusia tuh taw. Dalam kehidupan biasa mereka adalah normal. Penyayang, caring. Fer sure ada keluarga kan. Xkan la dyorang nak tunjukkan kasih sayang dan pengasih time tembak2 nga owang jahat lak. Kompom penjahat guling2 gelak law polis pegang pistol macam pegang baby. X kene kan? Tuh da kira hipokrit jugak kan??? (Tapi secara reverse. Eheee...)


    Next ape lagi ep. Erm erm ape lagi ep? Alaaa.. Korang pikir sendiri yang lain2. So kat sini aku nak cakap la yang x semua hipokrit tuh x elok. Ade mase hipokrit tuh penting. As student pom kite kene hipokrit gak. Law x suke study tuh, time nak dekat exam nak x nak korang kene suke jugak study kan. Tetiba lak cakap "AKU SUKA BELAJAR" sambil tersengeh2 macam kepah kering. Memang sah2 la hipokrit tuh. Tapi jangan la hipokrit tak kene tempat sampai menyusahkan orang dan wat orang menyampah. Kunun2 buat baik untuk kepentingan diri sendiri. At the end orang lain yang merana. Tamoe la camtuh. Dunia nih kita kongsi. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. So kalau nak hidup kita senang, kita jangan la susahkan orang. Tol x??? X betul pon betulkan ajew. OK. So, ada akal guna, ada anggota, gerakkan untuk bekerja. Sekian. Wassalam.

    Read more...
    |





  7. Aqu tak percaye jugak aku buleh menangis ketika bace blog.. Mase aqu merayau kat goegle, aqu terjumpa blog, aqu ase tertarik membace nyer.. walaupom aqu kurang suke cerita yang sedih ni senor nyer.. tapi aqu bace jugak.. dalam rangkap pertama aqu bace aqu ase sebak.. wyh, aqu lelaki aqu mana boleh menangis.. ye, ego aqu tinggi mase ni.. tuhan cipta manusia sama ada lelaki perempuan sumer ade airmata.. aqu bace lagi and sampai habis.. aqu menangis.. pada tahun 2011, first taim aqu menangis bace log.. tapi blog tu aqu xnak post kan disini.. atas alasan tertentu.. blog tu pasal kehidupan manusia, ketuhanan.. Ya ALLAH,Engkau Maha Besar.. engkau memilihku untuk membace blog tu supaya aqu x terleka dengan mu..

    T_____________________T
    Read more...
    |


  8. Bila Dah Pandai...

    Tuesday, March 29, 2011

    Kadang-kadang situasi berikut menyebabkan terfikir macam ni.. “kan baik kalau tak pandai komputer !!! “. Macam-macam perkara lain sebenarnya yang boleh membuatkan soalan tadi terkeluar dari kepala. Saksikan sahajalah….
























    Read more...
    |


  9. {linux} swap on&swap off

    Monday, March 21, 2011

    swapon / swapoff - enable/disable devices and files for paging and swapping

    Dua command ini aku jumpa apabila aku mempunyai masalah pada Oshirix Debian aku apabila tidak menjumpai swap partition yang telah ditetapkan. Oleh itu, disebabkan swap partition tidak dapat di mount kan ia telah menyebabkan sistem operasi aku berfungsi dengan terhad. Tidak dapat melakukan banyak perkara dalam satu masa.

    Contoh Penggunaan:
    # swapon /dev/hda2 (mount swap partition)

    swapoff pula digunakan untuk unmount swap partition. Command ini selalu digunakan untuk menukar swap partition atau resize swap partition asal. Oleh itu swap partition yang sedang digunakan perlu di unmount sebelum mount swap file yang baru.

    Contoh Penggunaan:

    # swapoff /dev/hda2
    # swapon /dev/hdb1
    Read more...
    |


  10. Mungkin perkara ini ramai yang dah tahu
    dan bermacam-macam tutorial yang telah dibuat
    cuma aku banyak terjumpa mengenai ini dalam bahasa english
    orang malaysia ini memang susah sikit dengan bahasa asing ni.
    Aku cuma menulis mengenai ini sebagai nota terhadapku pada masa hadapan.

    Keperluan:
    1) USB Pendrive sekurang-kurangnya 4GB
    2) Image\DVD Windows 7

    Langkah-langkah :

    1) Masukkan USB Drive anda pada port USB. Pastikan segala data penting telah disimpan di tempat lain.

    2) Buka Command Prompt
    - Taip cmd pada search bos yang terdapat pada Start Menu
    atau
    - Pergi ke Start Menu --> All Program --> Accessories --> Command Prompt

    3) Setelah membuka Command Prompt, taipkan command DISKPART


    4) Apabila program DISKPART dijalankan, taip command LIST DISK untuk mengetahui untuk memaparkan disk yang terdapat pada komputer dan memilih operasi pada USB Disk. Sebagai contoh dibawah, USB saya adalah DISK 3

    5) Setelah itu, lakukan proses ini satu persatu
    SELECT DISK 3

    CLEAN

    CREATE PARTITION PRIMARY

    SELECT PARTITION 1

    ACTIVE

    FORMAT FS=NTFS (proses ini akan mengambil sedikit masa)

    ASSIGN

    EXIT


    6) Setelah selesai proses tersebut, jangan tutup Command Prompt.

    7) Masukkan atau mount image/DVD Windows 7.

    8) Buka semula Command Prompt. Anggap "I:" merupakan DVD drive saya dan "J:" merupakan USB Disk tersebut.

    9) Taip "I:" untuk mengubah destinasi ke DVD Drive.

    10) Seterusnya CD BOOT

    11) Taip BOOTSECT.EXE /NT60 J: untuk update USB disk dengan BOOTMGR compatible code.


    12) Akhir sekali, copy segala file yang terdapat DVD Windows 7 ke dalam USB Disk.


    NOTE:

    1) Proses DISKPART hanya dilakukan sekali sahaja selagi USB Disk tidak ditukar format selain daripada NTFS. Teruskan ke langkah 7 jika ingin memasukkan kembali windows 7 pada USB Disk.

    2) Terdapat beberapa pendrive yang tidak dapat menyokong proses semasa boot. Antara salah satu nya ialah SanDisk Cruzer.
    Read more...
    |


  11. Sungguh lama aku tak usik blog ni.
    mungkin pelik dengan ayat tajuk aku tu sedikit..
    ini adalah berkaitan dengan kata-kata bekas cikgu aku dulu
    "Awak tu lone ranger, letak kat hutan mana pun bole survive"

    Apa yang aku rasakan sekarang ini,
    mungkin ayat itu betul
    sampai sekarang aku masih tak dapat
    siapa yang boleh berkerjasama dengan aku
    ramai yang tak faham cara aku bekerja
    hanya segelintir yang boleh memahaminya

    Bilakah aku akan dapat lagi geng2
    yang boleh bekerja bersama aku
    setakat ini hanya group OTS aku sahaja yang aku harapkan
    tetapi sekarang semua terlalu sibuk dengan hal masing2
    terlalu jauh untuk berjumpa dan bercerita lagi
    hanya dengan masa cuti yang secara kebetulan sama2 bercuti

    Aku cuma harapkan ada yang boleh memahami cara kerja aku
    tetapi itu mungkin hanya harapan yang mungkin akan dapat semasa kerjaya nanti. t_____t
    Read more...
    |


  12. JOM LAYAN LAGU ONLINE NGAN GROOVESHARK

    Wednesday, March 9, 2011


    Read more...
    |


  13. Kelmarin bertarikh 8/03/2011... aqu pergi ke YPU( Yayasan Pembangunan Usahawan) untuk mengambil check NDtech enterprise .. aqu pom masok la ke dalam bangunan Yayasan Pembangunan Usahawan tu.. aqu pom jumpa la en.Jamil.. and than lepas siap aqu amek check aqu pom maw blah la.. pastu aqu jalan keluar dari pintu YPU tu.. aqu ternampak cleaner kat situ.. nampak senyum.. cleaner tu cantik!.. aqu pom sambong sengih semewek.. kemudian cleaner tu tegor aqu"Azwan!, jauh mari.. wat pew kat sini??"..
    Azwan?? sapew uh??.. aqu pom menjawab.." he2.. mak saya bagi nama syahid.. bukan azwan..".. aqu pom sengih2 cam badut ^_^.. perghhh!! aqu tegok muke dye merah giler.. HATI aqu menjawab"sian, napew aqu jawab camtu".. aqu tengok dye sapu lantai yang da bersih.. COVER!.. aqu pom blah dari situ dengan perasaan kasihan dan lawak..
    Read more...
    |


  14. ~MY MOOD!

    Sunday, March 6, 2011


    Read more...
    |


  15. Terdapat banyak perisian penting yang perlu ada dalam komputer anda,namun pada post kali ini saya hanya nyatakan 10 dahulu antara perisian yang paling penting untuk komputer anda.
    1.Ccleaner,Untuk membersihkan sampah-sampah yang apa pada komputer anda,juga berfungsi sebagai unistall program dan membaiki registry sistem komputer anda. http://www.ccleaner.com/

    2.Foxit Reader,untuk membaca fail pdf. http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/

    3. Unlocker,bertindak jika terdapat fail-fail yang tidak boleh didelete. http://ccollomb.free.fr/unlocker/

    4. 7-zip,perisian percuma membolehkan kita membukan fail berformatkan .zip .rar .tar dan sebagainya http://www.7-zip.org/

    5. Firefox, pelayar web sama seperti Internet Explorer.Namun,pelayar ini lebih banyak kelebihannya. http://www.filehippo.com/download_firefox

    6. Nero , untuk burn,copy CD http://www.filehippo.com/download_nero_burning_rom/

    7. K-lite Codec Pack ,sebagai player Video komputer kita. http://www.filehippo.com/download_klite_codec_pack/

    8. Spybot Search & Destroy,perisian yang memastikan komputer kita terhindar dari ancaman seperti spyware dan sebagainya. http://www.filehippo.com/download_spybot_search_destroy/

    9. Antivirus Avira,Terpulang kepada anda untuk memilih antivirus apa..saya syorkan avira.Saya sendiri menggunakan antivirus avira ini kerana bagi saya ianya sesuai dengan saya.terpulang kepada anda.
    http://www.filehippo.com/download_antivir/

    10. Winamp, perisian percuma yang membolehkan kita mendengar mp3,wma dan sebagainya. http://www.filehippo.com/download_winamp/

    Bookmark and Share:
    Read more...
    |


  16. http://www.zuarxpdc.com/2010/05/internet-download-manager-519-build-2.html
    Read more...
    |


  17. http://www.zuarxpdc.com/2010/11/perkhidmatan-internet-terpantas-dengan.html
    Read more...
    |


  18. couple - takkan pernah melupakanmu

    Tuesday, March 1, 2011


    Read more...
    |



  19. Read more...
    |



  20. Read more...
    |



  21. Read more...
    |



  22. Read more...
    |



  23. Read more...
    |



  24. Read more...
    |



  25. Read more...
    |



  26. Read more...
    |





  27. lame da aqu minat lagu ni..

    Lirik lagu Manis-Malam
    (1st verse)….
    Kau lah bintang yang berkelipan
    Bagaikan kesateriaan dalam hidup ku
    Tapi bisakah kau menerima hati yang resah, sunyi
    Kau lah bulan yang menyinari indah sungguh
    Bagaikan bidadari
    Tapi bisakah kau menemani ku
    Di waktu malam sepi.
    (chorus)….
    Oh bintang pulanglah pada ku (pada ku)
    Kerna ku tak bisa kesepian
    Oh bulan terangi malam ku (malam ku)
    Kerna ku ketakutan di waktu malam.
    Read more...
    |






  28. ***
    Read more...
    |







  29. bez shial!
    Read more...
    |


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...