Rss Feed

~Jangan Klik Sebelah kanan~

  1. Perlu ke hipokrit?????

    Wednesday, March 30, 2011

    HIPOKRIT! Macam menyampah bila difikirkan atau mengingatkan muka2 makhluk yang bersikap hipokrit kan. Ase nak sepak lelaju jew. Ish!!! Menci3 mak nok!!! Cer kabo kat aku sape yang suke ngan orang hipokrit nih. Muka plastik. Kan3??? Ok2. Jangan emo jangan glabah marba key. Aku bukan nak ngamuk. Bukan na cari gaduh. Dan bukan nak BUKA FAIL sesaper ep. Ini juz perbincangan umum. Tamoe tencen2. Think positive la keyh. Kita sumer da besar kan. Sape yg kekanak tuh sila blah dari sini! Korang x sesuai nak baca entry nih. OK gurau jek.


    Baik lah kawan2 yang chumel2. Ape itu hipokrit? Berdasarkan googling yang telah dilakukan, coz aku xde kamus wat mase nih. HIPOKRIT a.k.a MANUSIA PLASTIK nih diertikan dengan orang yang berpura2 berperangai (berkelakuan, bersifat) baik, (org yang) memperlihatkan keadaan diri yang berlainan dari sebenar. Erti kata lain bapak singa jadi anak kucing okeh. Sebelum tuh, cer korang bayang kan saper antara sahabat atau manusia2 yang anda kenal bersikap hipokrit. Law nak bayangkan diri sendiri pon boleh. Lagi bagus!


    Dalam hal2 tertentu, sikap hipokrit nih memang lah sangat amat tidak baiknya untuk diperlihatkan. Lagi2 kepada orang2 yang sangat mengenali kita. KITA?Ye, kita ye. Coz semua orang akan ada sikap hipokrit nih. Budak cepoet yg masih berbalut punggok pon da pandai hipokrit tawuk! Ingat manusia2 bekerjaya dan menanam anggur jew yg tahu hipokrit? NO NO NO. Selalunya hipokrit dipandang dengan seseorang yg suka membodek dan berkelakuan yg amat naif lagi suci mukanya untuk mendapatkan sesuatu yang diperlukan. Itu dari pandangan negatif nya. Cuba kita pikir2 kan bila hipokrit ituh diperlukan untuk membuat sesuatu yang baik. Dah pikir? Cer senaraikan.


    Contoh senang la kan. Aku nak tanya korang la kan. Korang ingat sumer nesim2 yang ade kat spital tuh baik kew? Bukan nak kutuk. Aku pon nursim okey! Juz CONTOH. Perhatikan betul2. CONTOH SAHAJA. Cer korang bayangkan betapa susahnya bila seorang yg pada asalnya tidak suka melakukan ape yang patut dye lakukan tapi terpaksa melakukan perkara yang perlu dilakukan kerna nak x nak dye kene lakukan perkara tersebut. Susahkan. Senang citew gini lah. Seorang nursim pada kehidupan sosial normal beliau nih cakap ala2 cari gaduh en, merewang sana sini x tentu hala. Tapi bila dalam unipom (bekerja), beliau2 ini perlu menjadi individu yang perfektor di mata pesakit. Senyuman yang ikhlas dan manis, penggunaan bahasa yang lembut dan mudah difahami, melayan karenah pesakit dengan penuh kesabaran. Cer bayang law stapnes yang cam hantu suster ngesot tuh? Salah sikit cepuk pesakit. Pesakit meragam sikit dah bagi siku atas dahi. Mau x mau x? Aku rasa pesakit yang patut stay 2 3 hari terus terjun bangunan coz takut nga stapnes. Tuh kira hipokrit kan?


    Macam tu jugak nga kes2 lain. Polis la kunun en duk men tembak2 nga penjahat. Beng sana beng sinih. Tuh time dalam unipom (bertugas). Cer bayang law time dye holiday nga anak bini pon duk tembak2 en. Jangan pikir tembak lain yew. Aku cakap sal tembak yang ada peluru yang leh tembus badan2 manusia tuh taw. Dalam kehidupan biasa mereka adalah normal. Penyayang, caring. Fer sure ada keluarga kan. Xkan la dyorang nak tunjukkan kasih sayang dan pengasih time tembak2 nga owang jahat lak. Kompom penjahat guling2 gelak law polis pegang pistol macam pegang baby. X kene kan? Tuh da kira hipokrit jugak kan??? (Tapi secara reverse. Eheee...)


    Next ape lagi ep. Erm erm ape lagi ep? Alaaa.. Korang pikir sendiri yang lain2. So kat sini aku nak cakap la yang x semua hipokrit tuh x elok. Ade mase hipokrit tuh penting. As student pom kite kene hipokrit gak. Law x suke study tuh, time nak dekat exam nak x nak korang kene suke jugak study kan. Tetiba lak cakap "AKU SUKA BELAJAR" sambil tersengeh2 macam kepah kering. Memang sah2 la hipokrit tuh. Tapi jangan la hipokrit tak kene tempat sampai menyusahkan orang dan wat orang menyampah. Kunun2 buat baik untuk kepentingan diri sendiri. At the end orang lain yang merana. Tamoe la camtuh. Dunia nih kita kongsi. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. So kalau nak hidup kita senang, kita jangan la susahkan orang. Tol x??? X betul pon betulkan ajew. OK. So, ada akal guna, ada anggota, gerakkan untuk bekerja. Sekian. Wassalam.

    |


  2. 0 comments:

    Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...